Varför äppelmust?
Främst eftersom att det är en helt fantastisk dryck! Först lite bakgrund till detta: Äpplen är en av Sveriges äldsta kulturgrödor och vi odlar mer än 200 olika sorter inom landet. Den totala skörden varierar ganska mycket från år till år men 280 000 ton är ett hyfsat medelvärde. Det är ungefär 3 ggr så mycket som vi svenskar konsumerar varje år import inräknat, vi har alltså ett gigantiskt överskott. Man räknar med att vi varje år endast tar tillvara på omkring 5 % av de äpplen som odlas, resten förfars tyvärr.
Förr i världen när äpplen var en viktig vitaminkälla vintertid brukade man säsongslagra frukten över vintern. Detta fungerar utmärkt men kräver en del kunskap och ändamålsenliga utrymmen. Nu för tiden har vi smarta maskiner och förpackningar för framställning och lagring av must, därför är mustning idag en väldigt bra metod för att ta tillvara på dina äpplen. Resurssmart, miljövänligt och gott!
Kan man musta alla äpplen?
I princip ja! En god must behöver både sötma och syra, därför är det viktigt att äpplena är mogna och friska. Det går bra att musta fallfrukt men man bör plocka bort de frukter som är skadade eller angripna på annat sätt av småkryp eller röta.
Hur går det till?
När du lämnar dina äpplen till oss börjar vi med att rengöra dom i vanligt vatten, det gör vi för att bli av med jordrester och annan smuts. Sedan maler vi frukten i en kvarn, detta gör dels att det blir enklare att pressa frukten men också att frukten oxiderar vilket är bra för smaken på musten. Därefter pressar vi ur all vätska ur fruktmassan, detta är själva musten. Sedan värmer vi upp musten långsamt i en stor tank, detta kallas pastörisering, och är nödvändigt för att ge musten lång hållbarhet. Slutligen tappar vi upp musten i bag in box påsar, låter dem svalna och lägger i kartong. Klart!
Några tillsatser?
Nej! Eftersom musten pastöriseras och därefter förpackas i en syrefri behållare behövs inga tillsatser alls.
Hur länge håller musten?
Det här är en intressant fråga. Eftersom vi livsmedelsklassar vår must måste vi sätta ett bäst före datum på den. Vi väljer ett år eftersom det är praxis på sånt som lagras i bag in box. I själva verket håller den mycket längre. Vi har själv druckit 2 år gammal must på box som smakat utmärkt, lagring på steriliserade flaskor går utmärkt i över 10 års tid. Musten ändrar karaktär med tiden. I början direkt efter pressning är musten frisk och fruktig. Med tiden kommer syran att mattas av och smaken blir mera rund, de fruktiga tonerna avtar också och man kan börja känna smaken av kryddor och växtlighet på ett helt annat sätt. Must kan på samma sätt som vin finnas i olika sorter och stilar. Äpplena påverkas precis som druvor av olika klimat och jordmån där de växer.
Förstår ni nu varför vi påstår att must är en fantastisk dryck?